• Co to właściwie jest ta indukcja?

    Co to właściwie jest ta indukcja?

    Indukcja elektromagnetyczna to zjawisko powstawania siły elektromotorycznej w przewodniku na skutek zmian strumienia pola magnetycznego.

    Płyta indukcyjna – urządzenie służące do gotowania potraw, podgrzewające naczynie w wyniku działania szybkozmiennego pola magnetycznego w dnie naczynia.

    Pomiędzy powierzchnią płyty kuchni indukcyjnej, a umieszczonym na niej naczyniem wytwarza się pole magnetyczne, które wytwarza prądy wirowe w naczyniu, w efekcie czego naczynie ulega nagrzaniu. Indukcja oddziałuje tylko na metal ferromagnetyczny (taki, do którego przywiera magnes), więc szklana płyta nie nagrzewa się i pozostaje chłodna.

    Pole indukcyjne wytwarza ciepło, tylko jeśli jest w bezpośrednim kontakcie z metalowym naczyniem. Jeżeli w trakcie gotowania, przy włączonej płycie indukcyjnej rozlejemy cokolwiek wokół garnka, to nic się nie przypali, nie przywrze do płyty, ponieważ płyta jest chłodna. Ciepło jest wytwarzane tylko w miejscu kontaktu garnka z płytą.

    Płyta zaczyna „pracować” i potrawa zaczyna się gotować dopiero po ustawienia garnka na płycie. Oczywiście musi to być garnek, który został wyprodukowany pod kontem użytkowania go na kuchni indukcyjnej. Nie oznacza to jednak, że garnek, który może być używany na kuchni indukcyjnej nie nadaje się do użytku na innych kuchniach. Zazwyczaj są to garnki, które można używać na większości rodzajów kuchni tj. na kuchni gazowej, ceramicznej, halogenowej. Zawsze należy upewnić się czy garnek na pewno nadaje się na indukcję, taką wiedzę powinien posiadać sprzedający, taka informacja powinna też znaleźć się na kartonie, w Instrukcji Obsługi, często też na samym garnku w postaci małego obrazka na spodniej stronie dna garnka.