• Kuchenni specjaliści – garnki na indukcję

    Kuchenni specjaliści – garnki na indukcję

    Obecne garnki, to nie tylko jeden rodzaj naczyń, które pełnią wszystkie funkcje. Takie oczywiście są najpowszechniej używane, ale nie da się nie zauważyć, iż w tej grupie produktów spotkamy się ze specjalizacją, pojawili się więc tacy specjaliści jak: brytfanna, rondel, garnek do gotowania na parze (garnek na parę), garnek do mleka, garnek do makaronu, garnek do szparagów, garnek sokownik, garnek do fondue czy szybkowar.

    Garnek do makaronu Elo

    Garnek na szparagi Berghoff

    Aby garnek jak najlepiej spełniał swoje funkcje i oczekiwania użytkownika powinien być wykonany z materiału wysokiej jakości, odpornego na wysokie temperatury i pozwalającego na przyrządzenie zdrowych, pełnowartościowych posiłków.

    Najpopularniejsze rodzaje garnków jeżeli spojrzymy na materiał z którego zostały wykonane to : garnki stalowe, garnki z powłoką ceramiczną, garnki żeliwne, garnki miedziane czy garnki emaliowane.

    Ze względu na postęp jaki dokonał się zarówno w produkcji garnków, jak i urządzeń służących do gotowania posiłków (kuchnie) pojawił się nowy rodzaj garnków, czyli garnki na indukcję (garnki indukcyjne). Materiał użyty do ich produkcji może być różny np. stal nierdzewna, żeliwo, aluminium z powłoką ceramiczną itd., ale ich wspólną cechą jest to, że możemy w nich gotować na płytach indukcyjnych. Każdy z takich garnków powinien mieć dno, które umożliwia gotowanie na płycie indukcyjnej, ale o tym poniżej.

    Garnek Berghoff

    Garnek ceramiczny Elo

    Garnek Berghoff Zeno